Grzybica układu pokarmowego

Grzybica układu pokarmowego
5 (100%) 6 ocen

Grzybica układu pokarmowego to schorzenie wywołane przez grzyby z kategorii Candida albicans, a niekiedy także Coccidioides, Blastomyces lub Histoplasma. Dochodzi wówczas do wystąpienia charakterystycznych objawów w obrębie jelit i żołądka, a także jamy ustnej oraz przełyku.

Objawy grzybicy układu pokarmowego

Wśród głównych objawów grzybicy układu pokarmowego wyróżnia się wodniste biegunki i zaparcia, nadmierne gazy i wzdęcia. Może się także pojawić swędzenie i wypryski w okolicach odbytu. Oprócz tego grzybica układu pokarmowego objawia się metalicznym posmakiem w ustach, zmęczeniem i apatią. Równie charakterystyczny jest duży apetyt na słodycze.

Przyczyny grzybicy układu pokarmowego

Grzybica układu pokarmowego to podstępne schorzenie, które może być wywołane przez szereg różnego rodzaju czynników.

Po pierwsze, przyczyną grzybicy układu pokarmowego może być inna choroba, a w szczególności: cukrzyca, nowotwór, białaczka, AIDS, toczeń, niedoczynność przytarczyc lub choroba hematologiczna.

Po drugie, grzybica układu pokarmowego może być także efektem różnego rodzaju nałogów. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim narkomanię i alkoholizm.

Inne przyczyny grzybicy układu pokarmowego to także niedożywienie, podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej przez aparaty ortodontyczne i protezy, przebycie zabiegów cewnikowania i transplantacji oraz niedobór żelaza, witaminy A oraz witamin z grupy B. Ponadto, na wystąpienie grzybicy układu pokarmowego może mieć także wpływ długotrwałe stosowanie niektórych leków w postaci antybiotyków, cytostatyków oraz steroidów.

Leczenie grzybicy układu pokarmowego

W przypadku wystąpienia grzybicy układu pokarmowego, w leczeniu stosuje się środki farmakologiczne, takie jak nystatyna oraz amfoterycyna B. Oprócz tego zastosowanie znajdują także tradycyjne leki przeciwgrzybicze, jak flukonazol, ketokonazol. Są to dość silne leki w formie antybiotyków, dlatego należy pamiętać o tym, by uzupełniać je także o probiotyki.

Zapobieganie grzybicy układu pokarmowego

Grzybicy układu pokarmowego można zapobiegać na szereg różnych sposobów. Po pierwsze, niezwykle ważne jest wyeliminowanie ze swojej diety produktów zawierających cukry, mąkę pszenną, a także sery pleśniowe. Dieta powinna być natomiast bogata w warzywa i produkty zawierające w sobie dużo białka. Aby zapobiec grzybicy układu pokarmowego należy dbać o jego oczyszczenie, pijąc codziennie co najmniej 2 litry zwykłej, niegazowanej wody. W ten sposób można usunąć zalegające w organizmie toksyny.

Warto jest zapobiegać grzybicy układu pokarmowego nie tylko z tego względu na to, że pogarsza ona jakość życia, ale także w związku z tym, że w dłuższym okresie może ona prowadzić do wyjałowienia jelit, czyli do pozbawienia ich swoistego rodzaju bariery ochronnej, czego konsekwencją są pojawiające się częściej infekcje układu pokarmowego, choroby jelit, jak i różnego rodzaju alergie. Jeśli nie zadba się zatem o odpowiednią kurację w szybkim czasie, może się to skończyć bardzo groźnymi konsekwencjami dla organizmu.

2 comments

  1. 20272 napisał(a):

    Antybiotyki na grzybicę układu pokarmowego koniecznie trzeba brać wraz z lekami osłonowymi. Probiotyki sprawiają, że antybiotyk nie niszczy tak organizmu, a w przypadku układu pokarmowego jest to niezwykle istotne, bo można sobie wszystko rozregulować tak, że tylko po każdym posiłku będzie biegunka i wzdęcia.

  2. bezpłatna wiedza napisał(a):

    Nie tylko antybiotyki na grzybicę. Wszystkie antybiotyki powinny być połączone z probiotykiem. To powinien być mus, zapisywany przez lekarzy, a najlepiej łączony w jednej ampułce, bo sam antybiotyk robi w organizmie takie spustoszenie, że bez osłony może spowodować nie tylko grzybicę układu pokarmowego, ale wiele innych powikłań. Im dłużej stosowany jest antybiotyk, tym większe ryzyko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 6 = 4